Articles/journals Speciesism

Using disabled persons as a prop to justify angling

Angling association in the Netherlands is shocked by decision of council to no longer facilitate angling in the community. Claims this especially targets older and disabled people.

[ID: persons at side of a lake with fishing gear, one standing holding a fish in both hands, posing at camera, other people sitting down looking at camera]
ID incl – [ID: persons at side of a lake with fishing gear, one standing holding a fish in both hands, posing at camera, other people sitting down looking at camera]

Older and disabled people are used here as an excuse to justify recreational fishing. As if fishing is a requirement for a meaningful life. There are so many accessible outdoor recreational activities that don’t involve the abuse of other animals … 🐟🐠🐡
(From the Netherlands – in Dutch. Im copying the text below, so readers can use the translate function)

Originally published on FB page of Crip Humanimal on October 8, 2022

https://www.almeredezeweek.nl/nieuws/algemeen/54063/hengelsportvereniging-geschokt-na-gesprek-met-wethouder?

Hengelsportvereniging geschokt na gesprek met wethouder

do 6 okt, 09:33 Algemeen
ALMERE – Hengelsport HSV Almere is ‘geschokt’ na een gesprek met wethouder Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren. Volgens de visvereniging zet het college (mindervalide) sportvissers buitenspel. HSV Almere is met meer dan 6200 leden de grootste vereniging van Almere en Flevoland en roept op hun website andere verenigingen en instanties op de strijd aan te binden met het college.
Door Marcel Beijer
Het bestuur van HSV Almere en de wethouder gingen met elkaar in gesprek nadat het college bij aantreden had aangegeven de vissport niet langer te willen faciliteren. Het bestuur van de club liet toen direct weten dat daarbij vooral ouderen en kwetsbare groepen, zoals minder validen, hard worden geraakt door dit standpunt. Om de kou uit te lucht te halen werd een gesprek tussen de vereniging en wethouder Luijendijk van de Partij voor de Dieren gearrangeerd. Wat de sportvissers betreft was dat gesprek, dat afgelopen woensdag werd gehouden, bepaald geen succes. “De wethouder zei letterlijk dat kwetsbare groepen, net als alle overige sportvissers, maar een andere hobby moeten kiezen of bijvoorbeeld vanuit Haven met hun hengels op de rolstoel of scootmobiel, naar Literatuurwijk moeten kachelen als er in de eigen wijk geen mogelijkheid is om te ‘hengelen’“, aldus Paul Maassen van de vereniging.

Inclusieve samenleving
Volgens Maasen heeft Luijendijk de hengelsportvereniging in het gesprek laten weten dat sportvissen dierenleed veroorzaakt en dat die mening niet alleen de Partij voor de Dieren, maar het hele college van VVD, D66, Leefbaar Almere, CDA, ChristenUnie en SP is toegedaan. “Dit is wat de coalitie dus verstaat onder een inclusieve samenleving”, aldus Maassen. “Mindervaliden en ouderen, die juist zijn aangewezen op voorzieningen vanuit de gemeente, komen niet meer buiten en mogen al kaartend de dagen achter de geraniums doorbrengen. Zij worden door de Almeerse coalitie simpelweg uitgesloten van hun geliefde hobby.” De club is van mening dat deze houding in strijd is met de sportambitie van de gemeente en haaks staat op het gesloten sportakkoord. “Welzijn van vissen gaat boven het welzijn van haar eigen kwetsbare inwoners, dat is de enige conclusie.”
Gijzelt
De vereniging stelt dat de Partij voor de Dieren het zeven partijen-college gijzelt met hun standpunt. “Het dogmatisch en wetenschappelijk vrijwel geheel achterhaalde concept van “pijn” bij vissen bepaalt onder druk van een zo benodigde minimale meerderheid in de raad nu het gemeentelijk beleid. Een schoolvoorbeeld van hoe een kleine minderheid de meerderheid zijn wil oplegt.”

Oproep
De grootste vereniging van Flevoland roept andere (sport)verenigingen, instellingen, instanties, politieke partijen en andere maatschappelijk betrokken organisaties op om de krachten te bundelen en de strijd aan te binden met het college ‘om écht werk te maken van een inclusieve samenleving.’

0 comments on “Using disabled persons as a prop to justify angling

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: